Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
drönarbild på fossila spår av en  rhinesuchid.

|

Forskningsnyhet

250 miljoner år gamla spår dokumenterade med drönare

För 250 miljoner år sedan simmade ett krokodillikande djur fram på grunt vatten i en lagun, i vad som nu är Sydafrika. Men det här var innan det ens fanns krokodiler.

Foto: Ashley Kruger

Ashley Kruger, på paleobiologiska enheten på Naturhistoriska riksmuseet, har gjort 3D-scanningar med drönare och därmed kunnat dokumentera spåren i detalj. Man ser hur kroppen legat på botten. Det går även att se spår efter svans och fötter.

Kan se hur de levde och tog sig fram

Det här var en två meter lång rhinesuchid, en slags stor amfibie i gruppen temnospondyler. Med hjälp av de fossila spåren kan man lära sig mer om hur dessa djur tog sig fram och hur de levde. Det verkar som de både kunde simma genom att hålla in benen och simma med svansen, och gå på botten. Ungefär som en vattensalamander eller krokodil gör idag.

En rekonstruktion av hur en rhinesuchid rörde sig.

Har du tråkigt på badstranden i sommar är det bara att bejaka din inre nörd och leka hungrig rhinesuchid i strandkanten. Din femåring kommer älska dig! Rekonstruktion av David Groenewald, medförfattare till studien.

Kontakt

Jonas Sverin

Jonas Sverin | Pressansvarig

Vetenskapskommunikatör