Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Just nu: Sällsynt tumlare i Stockholms skärgård

Tumlare har blivit mycket ovanliga i Östersjön. Men de senaste dagarna har Naturhistoriska riksmuseet fått två glädjande rapporter från allmänheten om tumlare. Den första gällde en ensam tumlare i Stockholm skärgård. Den andra en grupp tumlare utanför Norrtälje.
Ladda ned pressmeddelandet som pdf.PDF

Tumlaren, som är en liten tandval är tämligen vanlig på västkusten, men är akut utrotningshotad i Östersjön. Här finns endast en spillra av den ursprungliga populationen kvar. På Naturhistoriska riksmuseet pågår studier av tumlarens hälsotillstånd och dess miljögiftsbelastning samt genetik. Allmänhetens observationer av levande eller fynd av döda tumlare är till stor hjälp för att öka kunskapen.

- Två rapporter från centrala Östersjön på så kort tid är jätteroligt, säger Anna Roos, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Vi brukar bara få in någon enstaka rapport från Östersjön varje år, och vi vill nu uppmana alla som vistas i Östersjön att hålla utkik efter tumlare och rapportera observationer till oss via vår hemsida www.nrm.se/tumlarelänk till annan webbplats.

Den första tumlaren sågs den 1 augusti sydost om Stora Fjärdholmen i Kanholmsfjärden, Stockholms skärgård. Observation nummer två sågs en vecka senare mellan fyrarna Söderarm och Tjärven nordost om Norrtälje. Då sågs det som troligen var 5-10 tumlare på 150 meters håll.

Tumlaren kan vara svår att få syn på, dels på grund av sin mörka färg och dels eftersom den inte brukar hoppa upp ur vattnet som många delfiner gör. Dessutom är den ganska skygg. Man ser oftast bara andningsutblåset, den låga, trekantiga ryggfenan och en bit av ryggen.

Det största hotet mot tumlare i svenska vatten idag är sannolikt att de kan fastna i fiskeredskap och drunknar. Det händer också att de blir påkörda av båtar. Dessutom kan de påverkas negativt av vissa miljögifter, men kunskaperna om detta är fortfarande otillräckliga, liksom om hälsotillståndet i övrigt. Tumlarpopulationen i svenska vatten längs västkusten klassas idag som Sårbar (VU). Populationen i Östersjön är där emot klassad som Akut hotad (CR)

Fakta om tumlare


Tumlaren är en liten tandval. Den har en spolformad kropp och med en låg, triangelformad ryggfena. Huvudet är runt, med en trubbig nos. Som vuxen blir tumlaren som mest 180 cm lång och väger cirka 75 kg. Tumlare brukar hålla till ensamma eller i små grupper om några få djur, som kan bestå av ett par, tre honor och deras kalvar, eller en liten grupp hanar. Om det är gott om fisk på ett ställe kan man dock ha turen att få se stora ansamlingar av tumlare.

Mer fakta, samt bilder, kartor och videofilmade tumlare.

För ytterligare information kontakta:

Anna Roos
Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet
08-5195 4223
anna.roos@nrm.se

Thomas Lyrholm
Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet
08-5195 4158
076-6318850 (Obs! under fredagen nås Thomas istället på 0704536160)
thomas.lyrholm@nrm.se

Martin Testorf
Vetenskapskommunikatör
Naturhistoriska riksmuseet
0709 42 90 11
martin.testorf@nrm.se

Tumlare. Klicka för högupplösta bilder. Foto Anna Roos.