Gratis föreläsningar för skolor

Naturhistoriska riksmuseet erbjuder föreläsningar för elever på gymnasiets alla program, folkhögskolor och KOMVUX. Föreläsningarna är kostnadsfria och anknyter till museets utställningar. Medföljande lärare går in kostnadsfritt.

Höstens föreläsningar presenteras under september. Nedan kan du läsa om de föredrag som gavs under våren.

Program

Domesticering – snabb evolution med oanade konsekvenser

Tisdag 11 februari, stora hörsalen kl 15-16.

De tama djur vi har i vår närhet har alla genomgått domesticering. Beatrix Agnvall är etolog och forskare vid Linköpings Universitet. Hon studerar om vissa beteenden hos höns kan vara kopplade till andra egenskaper, som färg, socialt beteendemed mera.

Hon berättar om hur domesticering går till och hur det kommer sig att höns som är mindre rädda för människor lägger större ägg och är socialt dominanta.

Föreläsningen anknyter till vår utställning Djuret människan.

Vad händer i kroppen när man blir kär?

Tisdag 11 mars, stora hörsalen kl 15-16.

Det pirrar i magen, spritter i kroppen och kinderna hettar… Ett solklart fall av förälskelse. Anna-Lena Ström, neurokemist vid Stockholms universitet, föreläser om kärlekens kemi, det vill säga de biokemiska signaler och banor i hjärnan som är inblandade vid en förälskelse.

Föreläsningen anknyter till vår utställning Djuret människan.

Så blir du en planetskötare

Onsdag 2 april, stora hörsalen kl 15-16.

Hur mycket tål vår planet? Vad säger egentligen forskningen om miljö- och klimathoten? Och hur kan vi vända dem till möjligheter?

Fredrik Moberg är systemekolog, forskare och kommunikatör på miljöorganisationen Albaeco och miljöforskningscentret Stockholm Resilience Centre. Han berättar om hur olika forskare samarbetar för att ta reda på hur vi ska kunna rädda planeten och trygga vår framtid.

Föreläsningen anknyter till vår utställning Uppdrag: KLIMAT.

Anmälan

Anmälan skickas till lars.magnusson@nrm.se

Vid anmälan, uppge:

  1. Skolans namn och adress
  2. Ansvarig lärares namn
  3. Antal elever

OBS! Antal platser är begränsat.

Välkomna!

Pedagogerna på Naturhistoriska riksmuseet.