Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Gratis föreläsningar för skolor

Vi erbjuder föreläsningar för elever på gymnasiets alla program, folkhögskolor och komvux. Föreläsningarna anknyter till museets utställningar.

Föreläsningar är gratis, även medföljande lärare går in kostnadsfritt. Anmälan krävs - se nedan.

23 mars

Tid och plats: Museets Stora hörsal kl 15-16.

”Mammutar och molekyler"

Erik Ersmark, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet föreläser om vad forskning om gammalt DNA kan säga om evolution. Genom att analysera DNA från lämningar av olika djur, både sådana som lever idag och sådana som dött ut, kan man jämföra deras genetiska variation och se hur de har påverkats av t.ex. klimatförändringar. Vi får också veta lite om den nya tekniken som gör att man kan återskapa hela genom från både djur och människor. Erik berättar även om sin forskning om stora rovdjur. Föreläsningen anknyter till vår utställning "Den mänskliga resan".

 

25 april

Tid och plats: Museets Stora hörsal kl 15-16.

"Sökandet efter liv i universum"

Finns det liv någon annanstans i rymden än på vår jord? Lyssna på två forskare som berättar om det vetenskapliga arbetet med att söka efter liv på Mars och bortanför vårt solsystem.

Finns det spår av liv på Mars och i så fall var?

Planeten Mars är mest lik Jorden och den plats i solsystemet som kan haft liv. Magnus Ivarsson, geolog på Naturhistoriska riksmuseet, har nyligen gett NASA förslag på var en framtida marsfarkost kan landa för att leta efter liv. Magnus berättar om möjliga miljöer på Mars och vilken typ av liv man kan förväntas hitta.

Finns liv på planeter runt andra stjärnor än solen?

Jorden är den enda plats i universum där vi vet att det finns liv. Men nya upptäckter antyder att jordlika planeter är vanligare än man tidigare trott. Därmed kanske det finns platser där liv – som vi känner det – kan frodas. Alexis Brandeker, astronom på Stockholms universitet, berättar om sökandet efter jordlika planeter utanför vårt solsystem och vilka möjligheter som finns att upptäcka liv över astronomiska avstånd.

Anmälan

Vid anmälan, uppge:

  1. Skolans namn och adress
  2. Ansvarig lärares namn
  3. Antal elever

 

OBS! Antal platser är begränsat.

Anmälan skickas till: katarina.deneberg@nrm.se

Välkomna!

Pedagogerna på Naturhistoriska riksmuseet.