Grågås

Grågås, Anser anser, återkommer i första halvan av mars.
Grågås ur samlingarna

Grågås ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Grågås är den största och kraftigaste av de brungrå gässen. Näbben är vanligtvis enfärgat ljust skär, liksom benen. Grågåsen förekommer huvudsakligen vid kusten, ofta på öar, men även i insjöar i södra Sverige och lokalt efter kusten norrut. Mellan 6 000 och 10 000 par beräknades häcka i landet i mitten av 1990-talet, men under senare år har den ökat kraftigt.

Flyttar, huvudsakligen under oktober, till västra och sydvästra Europa samt sällsynt till Nordafrika. Coto Doñana i Spanien är en viktig övervintringsplats, liksom även Holland i sen tid. Enstaka individer kan även övervintra i Skåne.

Den högsta kända åldern är 23 år och 7 månader.

Litteraturtips


Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.