Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Pressinformation
Polartrakterna

Detta är en av världens största utställningar om livet i polartrakterna. I utställningen får besökarna se flera av museets allra populäraste föremål i nya miljöer, som valar, pingviner och isbjörn.

Polartrakterna knyts samman av en berättelse som skildrar djuren och växterna ur deras perspektiv och berättar hur de har anpassats till det hårda klimatet med långa perioder av totalt mörker, sträng kyla och extrem torka.

I Polartrakterna finns också en av Europas mest omfattande utställningar om valar. Där kan besökarna uppleva dem på nära håll, höra hur de låter, känna på skelettdelar och lära sig om deras sociala liv. De fyra största valskeletten som visas i utställningen är blåval, gråval, kaskelott och grönlandsval.

— Tack vare att vi här på museet har en av världens främsta samlingar av valskelett har vi också möjlighet att stoltsera med en av Europas mest omfattande utställningar om valar. Många besökare kommer hit bara för de stora valskeletten, säger Jan-Olov Westerberg, överintendent och chef för Naturhistoriska riksmuseet.

Djurens och växternas extrema anpassningar gör livet i polartrakterna mycket känsligt, även vid ganska små klimatförändringar. I en interaktiv klimatstation belyser utställningen hur klimatet påverkar djuren och växterna. Stationen uppdateras kontinuerligt i takt med framtida förändringar i klimatet.

Polartraketerna nyinvigdes den 7 december 2010.

PressmeddelandePDF

Fakta om PolartakternaPDF

Presskontakt

Pressbilder

Vid användning av bilderna ska Naturhistoriska riksmuseets och fotografens namn alltid anges.

Foto: Annica Roos

LED- och lysrörsarmaturer har konsekvent använts genom hela projektet och energiförbrukningen har minskat dramatiskt jämfört med tidigare. Det är viktigt med lång hållbarhet och bra driftsekonomi för en utställning som är igång sex dagar i veckan året om.

- Att lyckas med ljussättningen av den nästan 300 kvadratmeter stora tygfonden var avgörande för hela rummet, berättar Michael Hallbert som är ansvarig för ljussättningen.

Ladda hem högupplöst

Foto: Staffan Waerndt

Klicka på bilden för att hämta högupplöst bild.

Vikaresälen simmar under isen i jakt på mat, men ibland måste den upp till ytan i något sina andningshål. Men där väntar isbjörnen som är på jakt efter sin favoritföda.

Vy ur den nya utställningen Polartrakterna på Naturhistoriska riksmuseet, med isbjörn i förgrunden och valross i bakgrunden.

Utan sin tjocka päls skulle aldrig myskoxen klara de kalla vintrarna i Arktis.

I Arktis häckar flera hundra miljoner fåglar, nästan alla är flyttfåglar.

Långt inne på den antarktiska isen står tusentals kejsarpingviner i mörkret och ruvar på var sitt ägg i två månader varje vinter.

Kungspingvinen håller till på ensliga öar nära den arktiska konvergensen.

Valrossarna vilar ofta tätt tillsammans på stränder och isflak. I bakgrunden är vittruten upptagen med parningsspel.

Vikaresälen kan känna mycket svaga vibrationer med sina extremt känsliga morrhår.

Hakremspingvinerna tar det försiktigt när de passerar framför nosen på leopardsälen.

Myskoxen gör utfall mot polarvargen för att skrämma den.