Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

DET SENASTE LÄRARBREVET

Nu finns Naturhistoriska riksmuseet på lektion.se!
Please wait . . .    Please wait . . .  
Untitled Document
Ser brevet konstigt ut i din mailklient Klicka här

 Prenumerera    |    Avsluta prenumeration    |    Tipsa en kollega    |    Till nrm.se/skolor
 
Välkommen till en ny termin med Naturhistoriska!
Nu tar vi ett stort kliv ut på nätet, rakt in i ditt klassrum! Från och med nu hittar du lektionsmaterial från oss hos lektion.se. Låt dina elever ta del av all den kunskap som finns hos oss, även om ni inte kan komma till museet! Läs mer i artikeln nedan och hämta smakprov på klassrumsmaterial.

För dig som har möjlighet att komma till museet erbjuder vi liksom tidigare kostnadsfria fortbildningskvällar för lärare. Läs mer om höstens fortbildningar och ladda ner programmet längre ner i brevet.

Nytt för den här terminen är att vi i lärarbreven kommer att presentera både klassrumsmaterial och onlinematerial som du kan låta dina elever arbeta med under besöket på museet. Först ut är en digital, självrättande tipspromenad till utställningen Fossil och evolution.

Vi önskar dig en inspirerande läsårsstart!

Pedagogerna på Naturhistoriska riksmuseet
Charlotte Katarina Sara Susanna
Det här lärarbrevet innehåller
# Artikel: Naturhistoriska inleder samarbete med lektion.se
# Höstens lärarfortbildningar
# Klassrumsmaterial: en ordfläta
# Onlinematerial för museibesöket: Digital tipspromenad

Naturhistoriska inleder samarbete med lektion.se
Från och med den 13 augusti finns inspirerande lektionsmaterial för alla årskurser från Naturhistoriska riksmuseet på lektion.se. Vårt museum besöks varje år av omkring 250 000 barn, ungdomar och skolelever, men målet är att nå ut även till dem som inte har möjlighet att ta sig hit fysiskt. Därför boostar nu Naturhistoriska riksmuseet lektion.se med filmer, texter, bilder och annat anpassat skolmaterial med den senaste kunskapen inom en rad ämnen som knyter an till läroplanen.

– Vi är ju ett riksmuseum och ska finnas till för hela landet. Nu vill vi att ännu fler får ta del av kunskapen som finns här, säger Bengt Staf, enhetschef på avdelningen för lärande på museet.

Därför inleds nu samarbetet med lektion.se, för att kunna nå ut till alla de aktiva lärare som delar och tar del av lektioner här. På en egen sida kommer allt material att finnas samlat och tillgängligt att använda, oberoende av om man planerar ett besök på museet eller ej.

– Det är väldigt kul att vi hittat det här samarbetet och det ska bli spännande att se hur det tas emot. Vi är väldigt måna om att få feedback på hur det fungerar, om vi behöver anpassa något och tar gärna emot tips på om det är något som saknas, säger Bengt Staf.

Av de 250 anställda på Naturhistoriska jobbar 150 med forskning och samlingar, så det finns en mycket stor samlad kunskap att hämta inspiration ifrån.

– Vi har en stor expertkunskap och kommer bland annat att lägga upp filmer där museets forskare berättar om vad som är på gång inom deras ämne. De har ofta internationella nätverk och kan berätta om den senaste forskningen, något jag tror kan bli väldigt inspirerande, säger Bengt Staf.

Naturhistoriska riksmuseet brukar vara ett populärt utflyktsmål bland skolelever och även om inte allt går att digitalisera så kommer det att finnas en hel del material att hämta från olika ämnen som på olika sätt knyter an till läroplanen: svensk natur, biologisk mångfald, geologi, jordens uppkomst, paleontologi, dinosaurier, människans utveckling, DNA-forskning och miljöövervakning, för att nämna några.

– Detta material ska man kunna använda oberoende av ett besök hos oss och tanken är att lärare ska kunna få bra, användbar och inspirerande fakta. Det kan vara lärarhandledningar, filmer, texter och bilder. Man kan använda det lite som man vill: som en förberedelse och inspiration till sitt vanliga material eller som material till en hel lektion, säger Bengt Staf.

- Vi satsar stort på det här samarbetet och nyproducerar material, speciellt framtaget för det digitala mediet. Målet är att lärare i alla årskurser ska hitta relevant material till sin undervisning på våra sidor hos lektion.se, säger Bengt Staf.

Till Naturhistoriska riksmuseets sidor på lektion.se >>
Skärmklipp från lektion.se

Lärarfortbildningar hösten 2018
Vill du lära dig att använda utställningarna i din undervisning, ta del av det senaste inom museets forskning, se filmer på Cosmonova eller få tips på praktiska övningar att göra i klassrummet?

Då ska du anmäla dig till någon av våra kostnadsfria fortbildningar! Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller. Välkommen!

Under höstterminen 2018 erbjuder vi sju fortbildningskvällar för lärare. Ladda ner vår pdf med höstens fortbildningar för mer information!

Mer information om höstens fortbildningar >>
Hämta höstens fortbildningsprogram >>
ANMÄLAN>>

Klassrumsmaterial
Många har säkert tillfälle att gå ut i den svenska naturen under läsårsupptakten, och vad passar bättre än att använda sina nya kunskaper i en ordfläta?! Ordflätan passar låg- och mellanstadiet.

Ladda ner ordflätan från vår hemsida >>

Onlinematerial för museibesöket
Låt eleverna lära sig på egen hand med våra digitala tipspromenader!

Våra populära tipspromenader finns nu också i digital form, självrättande och med lärande feedback. När eleverna gjort tipspromenaden kommer de till dig och visar sitt resultat. Du behöver varken ha ett facit, eller rätta. Och som en bonus sparar ni på miljön!

Eleverna gör de digitala tipspromenaderna i sina smarta telefoner direkt på vår hemsida, ingen nedladdning behövs. Fritt wifi finns i hela museet. Flera av tipspromenaderna finns i två svårighetsgrader som passar från mellanstadiet och uppåt.

Kika på den svårare tipspromenaden till utställningen Fossil och evolution >>

Frågor om Naturhistoriska riksmuseets utbud för skolor och lärare, kontakta:
Sara Schesny, museipedagog. E-post: sara.schesny@nrm.se

Ansvarig utgivare: Kommunikationschef Christina Kåremo Sköldkvist
 
 Naturhistoriska riksmuseet | Telefon: 08-519 540 00 | Besöksadress: Frescativägen 40, Stockholm