Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

DET SENASTE LÄRARBREVET

Det lackar mot jul!
Please wait . . .    Please wait . . .  
Untitled Document
Ser brevet konstigt ut i din mailklient Klicka här

Prenumerera | Avsluta prenumeration | Tipsa en kollega | Till nrm.se/skolor
Det lackar mot jul...
I det här lärarbrevet får du träffa Charlotte Ek, museipedagog, som just nu jobbar för fullt med att ta fram Naturhistoriskas uppskattade julkalender. Kolla också in vårt helt nya klassrumskoncept, e-lektion. Om du har möjlighet att besöka oss erbjuder vi två lärarkvällar under november, och en spännande nyhet i utställningen Natur i Sverige - en upplevelse i Augmented Reality, AR.

Hösthälsningar från
Charlotte, Katarina, Khaled, Louise, Sara och Susanna
Innehåll detta lärarbrev
- Årets julkalender, en titt bakom kulisserna
- Klassrumsmaterial: e-lektion om DNA
- Lärarkvällar i november
- Möt djuren i AR - nyhet i Natur i Sverige

Så här såg Naturhistoriska riksmuseets julkalender ut 2017.Vilket djur får pryda kalendern i år?
Bakom kulisserna på årets julkalender
Förberedelserna inför årets upplaga av Naturhistoriska riksmuseets julkalender är i full gång. För andra året i rad är det museipedagog Charlotte Ek håller i trådarna. Vi har träffat Charlotte och fått lite spännande förhandsinformation om årets kalender.

- I år har djur från hela världen gömt sig i vår julkalender. Vi hoppas att det ska öppna upp för diskussioner kring var djuren lever, vad de äter och om de lever i grupp eller ensamma. Ett lättsamt sätt att närma sig begreppet biologisk mångfald, säger Charlotte Ek.

Precis som förra året ska man gissa vilket djur som gömmer sig bakom luckan. Till hjälp har man ett finurligt rim. Lärarhandledning med facit till alla luckor kommer att kunna hämtas från nrm.se och lektion.se. Julkalendern vänder sig till elever i årskurs F-6.

- Förra året var det många lärare som önskade sig rörliga bilder bakom luckorna. I år har vi därför korta filmer bakom varje lucka där man får se djuret i sin miljö, berättar Charlotte Ek.

Filmerna är under produktion, men till nästa lärarbrev utlovas en förhandstitt för den som är nyfiken!
Anna Zandelin på Månesköldsskolan i Lidköping tog julkalendern 2017 till nya höjder. Så här jobbade Anna och hennes treor med julkalendern förra året. Tack Anna för att vi får dela vidare ditt goda exempel.

”Vi läser gåtan, samtalar om ord som kan vara svåra (ludna, jäktar, lunkar, pollen…). Eleverna skriver ner en personlig gissning och sedan öppnar vi luckan gemensamt. Efter att ha läst faktatexten gemensamt skriver de minst tre faktameningar, de hämtar fakta både från gåtan och ”lucktexten”, om djuret och målar en bild. Allt samlas i en liten bok som de får ta med hem vid terminsslutet.

Tack för en intressant, lärorik och rolig adventskalender! Mina 3:or och jag tycker att den är superbra!”

Läs mer om julkalendern 2018»
Så här såg elevernas böcker ut. Foto: Anna Zandelin

Klassrumsmaterial: e-lektion om DNA
Praktisk tillämpning av DNA-teknik! I e-lektionen ingår filmer, interaktiva övningar, laborationer och diskussioner, samlat i ett pedagogiskt webbflöde där alla arbetar i sin egen takt.

Annika Julkunen, leg biologilärare i åk 9: ”Funkade jättebra i mina klasser. Lättanvänt, varierat och lagom nivå.”

Läs mer och testa själv!»

Lärarkvällar i november
Skapa dinosaurier, andra förhistoriska djur och framtidsdjur
Målgrupp: åk F-6
Datum: 13 november (tisdag v. 46)
Tid: 17.00-20.00

Efter en kort visning i utställningen Fossil och evolution arbetar vi kreativt med ståltråd och andra material under ledning av slöjdkonsulenten Anna Karin Cedergren

Människokroppen, unik eller lik?
Målgrupp: åk 1-6
Datum: 26 november (onsdag v. 48)
Tid: 16.00-19.00

Varför ser vi ut och fungerar som vi gör? Vi jämför oss med andra djur och ser likheter och skillnader. Du får tips på hur du kan undervisa i utställningen Djuret människan. Vi presenterar våra Uppdragskort – ett nytt elevmaterial samt mini-lektionen Fokus på kroppen.

Anmälan till lärarkvällar»

Nya djur i AR (Augmented reality)
Kom till museet och upptäck våra digitala djur i din mobiltelefon i utställningen Natur i Sverige. Hitta dem, följ dem och se vad de hittar på!

Se hur de digitala djuren får liv i montrarna, eller till och med kliver ut på golvet framför dig! Det är enkelt, ladda ner vår AR-app gratis från App Store eller Google Play. Sök på "Nya djur".

Läs mer och ladda ner appen»

Naturhistoriska riksmuseet | Telefon: 08-519 540 00 | Besöksadress: Frescativägen 40, Stockholm