Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny
En museipedagog tillsammans med lärare under fortbildning. Foto: Martin Stenmark.

Fortbildning för lärare

Vi erbjuder kostnadsfri fortbildning för dig som är lärare. Här ser du vårens program.

Välkommen till en händelserik vår i våra utställningar och på Cosmonova. Alla fortbildningar är kostnadsfria och kopplade till läroplanens mål och kursplaner. 

Anmälan och avanmälan

Efterfrågan på våra fortbildningsdagar är stor. Därför måste eventuell avanmälan ske minst sju dagar före arrangemangets början. Avboka på telefonnummer 08‑519 540 00, öppet måndag till fredag kl 9‑17.

Bokad men ej utnyttjad plats faktureras med 200 kr.

Här anmäler du dig.

Program Våren 2018

Tis 6 feb, kl 16.00-19.00

1. Dinosaurier på Cosmonova och förhistoriskt liv i våra utställningar, åk 1-6

Kvällen inleds med att vi ser filmen Dinosaurier på Cosmonova. Sedan tar vi upp hur livet har förändrats och anpassats till olika livsmiljöer. Under kvällen får du tips och övningar att använda både i klassrummet och i utställningarna Fossil och evolution och Den mänskliga resan.
Max 50 deltagare.

2. Ons 21 feb, kl 17.00-20.00
Skapa insekter och blommor med metallskrot, åk F-Gy

Efter en kort inspirationsvisning i utställningen Livets mångfald arbetar vi kreativt med ståltråd, kapsyler och aluminiumburkar under ledning av slöjdkonsulent Anna Karin Cedergren.
Max 25 deltagare.

3. Mån 12 mars, kl 16.00 -19.00
Människokroppen, unik eller lik? åk 1-6

Varför ser vi ut och fungerar som vi gör? Vi jämför oss med andra djur och ser likheter och skillnader. Du får tips på hur du kan undervisa i utställningen Djuret människan. Vi presenterar våra Uppdragskort” – ett nytt elevmaterial samt mini-lektionen Fokus på kroppen.

4. Ons 21 mars, kl 16.30-19.30
Att undervisa om människans utveckling, åk 7-9 och Gy

Tips på hur du kan undervisa i utställningen Den mänskliga resan. Professor Lars Werdelin, innehållsansvarig för utställningen, reflekterar över de senaste forskningsrönen om människans evolution.

5. Ons 11 april, kl 17.30-19.30
Att undervisa om svensk natur för nyanlända, SFI och språkintroduktion

Under kvällen får du pedagogiska tips och övningar som du kan göra med dina elever. Vi visar också hur du kan använda utställningen Natur i Sverige.

6. Tors 19 apr, kl 16.00-19.00
Vårtecken i naturen, åk 1-6

Hur kan du arbeta med vårtecken i din undervisning? Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, tar dig med på en vandring runt museet.

7. Ons 25 april, 16.00-18.00
Låt eleverna bli forskare i Nyckelpigeförsöket, Åk F-Gy

Vi presenterar hur du och din klass kan vara en del i ett forskningsprojekt om Artificiell intelligens (AI) genom att träna en robot att känna igen nyckelpigor. Vi kommer även att skapa insekter i metalltråd.

8. Tors 17 maj, kl 16.00-19.00
Att undervisa elever i att ”Gilla naturen”, åk 4-6

Hanna Heurlin från Naturskoleföreningen, presenterar lärarmaterialet Gilla naturen vars syfte är att få unga att upptäcka och uppskatta naturen. Vi visar utställningen Gilla naturen. Därefter leder Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, en vandring runt museet och du får fler tips på hur du kan motivera dina elever att engagera sig i naturmiljön.

Max 30 deltagare vid samtliga tillfällen om inget annat anges.

Anmälan är bindande.

Här anmäler du dig.

Lärarbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för lärare och du får erbjudanden om våra fortbildningar, nya filmer på Cosmonova och andra arrangemang för skolor och lärare, direkt till din e-post.


Prenumerera här