Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Fortbildning för lärare

Vi erbjuder kostnadsfri fortbildning för dig som är lärare. Här ser du vårens program.

Välkommen till en händelserik vår i våra utställningar och på Cosmonova. Alla fortbildningar är kostnadsfria och kopplade till läroplanens mål och kursplaner. 

Anmälan och avanmälan

Efterfrågan på våra fortbildningsdagar är stor. Därför måste eventuell avanmälan ske minst sju dagar före arrangemangets början. Avboka på telefonnummer 08‑519 540 00, öppet måndag till fredag kl 9‑17.

Bokad men ej utnyttjad plats faktureras med 200 kr.

Här anmäler du dig.

Program våren 2017

Tis 7 feb, åk 4-Gy kl 16.30-19.30
Engagera och arbeta kreativt om hållbar utveckling

Lärare på Cybergymnasiets estetiska program berättar och visar hur du kan engagera och arbeta kreativt med elever på temat hållbar utveckling. Du får själv prova på några tekniker och se elevutställningen Another taste of nature. Du får även tips på hur du kan använda museets övriga utställningar i undervisningen om hållbar utveckling.
Max 30 deltagare.

Tor 16 feb, åk4- Gy kl 16.30-19.00
Föredrag av Christer Fuglesang och film på Cosmonova

Astronauten Christer Fuglesang föreläser om sina spännande rymdresor. Efter föredraget berättar läraren Jenny Jansson om hur du kan vidareutbilda dig inom temat rymden. Kvällen avslutas med filmen A beautiful planet på Cosmonova.
Max 250 deltagare.

Mån 20 feb, åk 1-6 kl 16.00 -19.00 INSTÄLLD!
Djuret människan, unik eller lik?

Varför ser vi ut och fungerar som vi gör? Vi jämför oss med andra djur och ser likheter och skillnader. Du får tips på hur du kan undervisa i utställningen Djuret människan.
Max 30 deltagare.

Tor 9 mars, åk 1-6, kl 16.00-19.00  
Livets utveckling och organismers anpassningar

Hur och varför har livet förändrats och anpassats till olika livsmiljöer? Tips på hur du kan undervisa om livets utveckling i skolan och i utställningarna Fossil och evolution och Den mänskliga resan.
Max 30 deltagare.

Ons 15 mars, alla stadier, kl 17.00-20.00 
Skapa biologisk mångfald med metallskrot och silkespapper

Efter en kort visning i utställningen Livets mångfald arbetar vi kreativt med silkespapper, ståltråd, kapsyler och aluminiumburkar under ledning av slöjdkonsulent Anna Karin Cedergren.
Max 25 deltagare

Tis 28 mars , H/Gy, kl 16.30-19.30 
Mammutar och molekyler

Vad kan forskning om gammalt DNA säga om evolution?  Föreläsning av Erik Ersmark, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Tips på hur du kan undervisa om livets utveckling i utställningarna Fossil och evolution och Den mänskliga resan..
Max 30 deltagare.

Tis 4 april, alla stadier, kl 16.00-19.00  
Att undervisa om svensk natur för nyanlända 

Rovdjurcentret De 5 Stora delar med sig av sina erfarenheter av att arbeta med SFI- grupper. Syftet är att öka kunskapen om den svenska naturen och öka språkförståelsen genom att använda naturen som klassrum. Under kvällen får du pedagogiska tips och elevövningar. Vi visar också hur du kan använda utställningen Natur i Sverige i undervisning.
Max 30 deltagare.

Ons 19 apr, alla stadier, kl 16.00-19.00 
Vårtecken

Hur kan du arbeta med vårtecken i din undervisning? Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på museet, tar dig med på en naturvandring.
Max 30 deltagare.

Tis 9 maj, kl 16.00-19-00 
På museet med förskolegruppen INSTÄLLD!

Under kvällen undersöker vi museets utställningar Fossil och evolution, Natur i Sverige och Djuret människan. Du får tips på hur du kan arbeta med din förskolegrupp i utställningarna.

Tis 30 maj, alla stadier kl 16.00-19.00 
Växter i vår närmiljö

Följ med museets jourhavande biolog, Didrik Vanhoenacker, på en exkursion runt museet. Max 30 deltagare. 

Max 30 deltagare om inget annat anges.
Bokning till samtliga lärardagar: www.nrm.se/fortbildning. Anmälan är bindande.


Iguanodon. Bild: Simon Stålenhag

Iguanodon, växtätande dinosaurie från kritaperioden. I utställningen Fossil och evolution finns en skelettmodell av den. Bild: Simon Stålenhag.

Lärarbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för lärare och du får erbjudanden om våra fortbildningar, nya filmer på Cosmonova och andra arrangemang för skolor och lärare, direkt till din e-post.


Prenumerera här