Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Fotografera nyckelpigor

Nyckelpiga på ett blad, Foto: PIxabay

Skolklasser behövs till ett massexperiment om nyckelpigor. Allmänheten är också välkommen!

Kan man lära en dator att känna igen de alla olika arter av nyckelpigor som finns i Sverige?

Just nu pågår ett massexperiment om nyckelpigor och artificiell intelligens. En forskare på museet tar nu hjälp av skolklasser i hela Sverige för att samla in bilder på nyckelpigor.

Gul nyckelpiga. Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

En dator programmerad med artificiell intelligens ska sedan använda bilderna för att träna upp en förmåga att titta på en bild av en nyckelpiga och tala om vilken art det är. I Sverige finns 70 olika arter av nyckelpigor, och vissa är mycket svåra att skilja från varandra.

Massexperimentet sker i samarbete med Vetenskap och Allmänhet. Läs mer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdatering av projektet

Projektet har under sommaren och sensommaren fått in över 5 000 bilder. En majoritet av bilder samlades in av skolelever under andra halvan av augusti och september.

Den fas som nu tar vid är att forskaren i samarbete med Entomologiska föreningen i Stockholm kommer att gå igenom alla bilder och artbestämma alla nyckelpigorna på varje bild. Arbetet kommer även involvera flera olika experter vid museet under november.

När alla bilder är bestämda kommer projetet att träna AI-programmet.

Det bår också bra att följa arbet i forskningsprojektets Facebook-grupplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns bland annat frågor som ställts av deltagarna och som besvaras av forskaren och andra bakom projektet.

Medborgarforskning, eller Citizen Science som det kallas internationellt, är en växande metod inom forskning som möjliggör stor datainsamling. För forskarna är det till stor hjälp, och för dig ska det vara ett roligt och meningsfullt sätt att uppleva naturen och bidra till mänsklighetens kunskap om naturen.

Fakta om naturen

På våra faktasidor finns mycket att läsa om dinosaurier, fossil och geologi.
 

Till faktasidorna