Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Kurs om DNA för miljöövervakare

Den 22-23 november bjuder vi in dig som vill lära dig mer om miljö-DNA till kurs på Naturhistoriska riksmuseet. Varmt välkommen!


 

Kurs 22-23 November på Naturhistoriska riksmuseet

 

När: Onsdag 22 november till torsdag 23 november 2017.

Kursen börjar kl. 10:00 på onsdagen (fika från 9:30). Vi slutar för dagen kl. 17:30 och bjuder därefter på middag i museets restaurang.

På torsdagen drar vi igång vid kl. 9:00 (fika från 8:30) och slutar cirka kl. 16:15.


Var: Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm.


Deltagare: Kursen riktar sig till personer som arbetar med miljöövervakning och förvaltning på myndigheter och organisationer.

 

Middag: På onsdagskvällen bjuder vi på buffé i museets restaurang (kl. 18:00). 

 

Intyg: Alla deltagare kommer att få ett intyg som visar att man genomfört kursen.


Pris: Kursen är gratis. Luncher och eventuell logi betalas själv.


Sista anmälningsdag: Fredagen den 27 oktober.

 

REGISTRERA DIG HÄR

 

Program

Dag 1: Grundläggande introduktion till DNA-analyser

Kursdag fylld med föreläsningar och förevisningar, blandat med möjligheter att ställa frågor och ha gemensamma diskussioner.

Vi går igenom grunderna för DNA-analyser och olika applikationer inom miljöövervakningen, samt vilka olika frågor som kan besvaras med DNA. Målet är att ge en basplattform av genetiska kunskaper för att kunna beställa analyser, ta prover, förstå och tolka resultat.

Vi kommer också att få ta del av projekt som syftar till att använda DNA för att förstå hur populationer fungerar och kan övervakas. Bland annat kommer professor Love Dalén att ta upp hur genetisk diversitet påverkar små populationer. Dessutom kommer Jonas Kindberg (Norsk institutt for naturforskning) att tala om hur DNA från spillning kan användas i övervakningen.

Avslutningsvis anordnas en praktisk workshop i vårt eget DNA-laboratorium.

 

Dag 2: Erfarenheter av DNA-analyser från fältet  och labbet, samt de senaste forskningsrönen

Under dagen fortsätter vi med att ta del av hur miljöDNA används och hur resultaten kan återkopplas och återanvändas i det praktiska miljöövervakningsarbetet.

Från forskningsvärlden: Fler forskare presenterar projekt med anknytning till miljö-DNA. Bland annat kommer Per Sundberg från Göteborgs universitet att ta upp hur DNA kan användas mot invasiva arter. Vi kommer även få höra mycket om DNA-analyser av vattenprover, bland annat från Patrik Bohman (SLU) och Micaela Hellström (Aquabiota).

Vi tar upp förändringar och förbättringar för framtiden och går igenom frågor som kommit upp. Avslutningsvis genomförs ett kursprov som man rättar själv.

 

 TILLBAKA