Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Sötvattensmaneter

Under vissa somrar på 2000-talet har flera sjöar invaderats av sötvattensmaneter, hydromedusor, som är en relativt ny art i den svenska faunan.

Under de varma somrarna 2002 och 2006 fick vi uppleva att flera svenska sjöar invaderades av små värmeälskande, manetliknande varelser som simmade livligt i tusental vid vattenytan. Även somrarna 2008 och 2013 observerades sötvattensmaneter.

Denna plötsliga massförekomst av sötvattensmaneter har sitt ursprung i ett polypdjur, som spridits till många inlandsvatten inom alla delar av den subtropiska och tempererade världen.

Massförekomst i Östergötland sommaren 2002


De första rapporterna om Craspedacusta-medusor kom i mitten av augusti från sjöarna Hövern och Gersken nära Åtvidaberg. Stim av femkronestora, klockformade medusor kunde iakttas nära ytan ute på det öppna, solbelysta och blanka vattnet. Även inne vid stränderna förekom de i stora mängder, alla livligt simmande med kraftfulla rörelser. Fynduppgifter kom också in från Stora Bjän i Åtvidabergs kommun och från sjön Roten i närliggande Kinda kommun. Även i Kexten och Ålsjön i Finspångs kommun simmade små medusor omkring.
Videofilm med medusor insamlade i sjön Hövernöppnas i nytt fönster

Förekomst i övriga Sverige sommaren 2002

Mot slutet av den varma augustimånaden och under septembers inledning kom rapporter också från andra delar av Sverige; Stavsjön i sydvästra Södermanland, Hjorten i norra Småland, Stora Vällan i Dalarna, Rösjön i Uppland samt sjön Långban i Värmland. Dessutom kom uppgifter om ytterligare en förekomst i början av oktober. Några sportfiskare rapporterade då om mängder av medusor i ett stillaflytande parti av Nyköpingsån i centrala Nyköping. Medusorna gick inte att närmare identifiera, men eftersom Craspedacusta konstaterades i en av källsjöarna, Ålsjön, inom detta vattensystem under sommaren 2002 är det sannolikt att det rör sig om sötvattensmaneter. Detta är i så fall det första rapporterade fyndet av Craspedacusta-medusor i en rinnande vattenmiljö i Sverige.

Nya förekomster under somrarna 2006, 2008, 2013 och 2014

I september 2006, efter en mycket varm och torr sommar, kom rapporter om medusor i Larsbosjön i trakten av Smedjebacken, tillhörande Kolbäcksåns vattensystem, i södra Dalarna. Här förekom djuren i stora mängder. Likaså i Ålsjön i Finspångs kommun, Östergötland, iakttogs medusorna åter igen denna sommar. I augusti 2008 förekom rikligt med medusor i sjön Fjärden, Hedemora kommun, Dalarna. I september 2013 påträffades åter igen medusor i Stora Vällan, nära Falun, Dalarna. Det tidigare fyndet var från 2002 (se ovan). Även den varma sensommaren 2014 kom flera rapporter med stor spridning över landets östra till västra delar. Medusor rapporteras nu med spridning till ytterligare tre vattensystem; Emån och Motala ström i öster samt Bergslagskanalen i väster.

Sjö/vattendrag

Vattensystem

Landskap

Rapportörer

2014

   
Yttersjön, GölenNyköpingsånÖstergötlandHans Karlsson
Bjurbäcksälven (Stora Lungen)BergslagskanalenVärmlandAnders Ericsson
ÖrgavelnMotala strömNärkeLeif Gustafsson
GnöttelnEmånSmålandNilla Ekberg

2013

   
Stora VällanDalälvenDalarnaFrämbyskolan, via Ulrika Garpedal
Liten sjö vid Jennylund, Bohus, Ale kommun BohuslänTomas Hellström

2008

   
FjärdenDalälvenDalarnaMikael Jansson

2006

   
LarsbosjönNorrström/KolbäcksånDalarnaSven-Olof Johansson
ÅlsjönNyköpingsånÖstergötlandMiriam & Reidar Grundström

2002

   
Hjorten BotorpströmmenSmåland Elisabet Karlsson, Gun Lindberg
Hövern Söderköpingsån Östergötland Lars Wärnelius, Per-Erik Larsson
Gersken Motala StrömÖstergötlandKim Funk, Lars Wärnelius, Per-Erik Larsson
Stora Bjän StorånÖstergötlandAnneli Kvist, Göran Börkén, Håkan Johansson, Dan Häggberg
Roten Motala StrömÖstergötland Kenneth Kindwall, Per-Erik Larsson
Käxten Motala Ström Östergötland Johan Eksmo, Per-Erik Larsson
Ålsjön Nyköpingsån Östergötland Else-Marie Wingqvist, Miriam & Reidar Grundström
Stavsjön Kilaån SödermanlandElinor & Louise Boork, Ingemar Brunell, Marie Gardelin, Lars Juhlin
Nyköpingsån NyköpingsånSödermanlandFredrik Lundberg
Rösjön Norrström Uppland Bengt Brandel, Göran Frisk, Bo Hallman & elever i klass 4A Rösjöskolan, Staffan Waerndt, Lars-Åke Janzon
Långban Göta älv Värmland Lars-Åke & Kerstin Hugosson, Thorild Karlsson
Stora Vällan Dalälven Dalarna Mattias Ahlstedt, Ulf Pierrou