Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Strandskata

Återkommer i andra halvan av mars
Strandskata

Strandskata ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Strandskata,

Haematopus ostralegus


Strandskator är kompakta, kraftiga och bredbröstade vadare. Näbben är rak röd och tillplattad från sidorna, i övrigt är fjäderdräkten svart och vit och benen är röda. De förekommer längs våra kuster, allmänt i södra delen och ovanligare mot norr. Den häckar även lokal vid våra stora insjöar. Sporadiskt häckar den även på platta tak i stadsmiljö (platta tak påminner antagligen om kala skär). Den svenska populationen uppskattas till 11 000 par.

Strandskator börja flytta redan i juli och håller på till början av september. De flyttar till Västeuropas kuster, England och Vadehavet. De återvänder i mars och april.

Högsta kända ålder är 43 år och 4 månader.

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.