Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Storspov

Återkommer i andra halvan av mars
Storspov

Storspov ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Storspov, Numenius arquata

Den långa, 10-15 cm, nedåtböjda näbben, de ganska långa benen och den spräckliga gråbruna fjäderdräkten gör den ganska lätt igenkännlig. Under senare år har den, av ännu outredda orsaker, minskat kraftigt och på sina håll helt försvunnit. Den finns på hedar, mossar och åkermark i hela landet utom i fjällkedjan.

Honorna flyttar redan vid midsommartid mot söder, eftersom hon lämnar ungarna i hanens vård. Hanarna följer efter i juli och sist kommer ungfåglarna som flyttar i augusti. Alla övervintrar på de Brittiska öarna och längs Västeuropas kuster. De återkommer i mars-april.

Högsta kända ålder är 31 år och 6 månader.

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.