Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Stare

Återkommer i första halvan av mars
Stare

Stare ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Stare,

Sturnus vulgaris


Den kompakta medelstora staren känns igen på den gula näbben och den svarta fjäderdräkten med metallglans i grönt, blått, violett samt en mängd små vita prickar. Av okänd anledning har stararna minskat mycket kraftigt i hela Norden under senare årtionden. Särskilt markant har nedgången varit i Norrland.

Starar övervintrar i Nordsjöländerna, och främst på de Brittiska öarna. Enstaka individer övervintrar i de södra delarna av Sverige. De flyttar efter ett speciellt mönster. Flertalet av ungfåglarna flyttar ur landet främst under juni och juli, medan de gamla och resten av ungfåglarna följer efter från september till november. De återkommer till Sverige under mars och april.

Den högsta kända åldern är 22 år och 11 månader.

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.