Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Öppettider:

Tisdag - fredag 10-18
Lördag, söndag 11-18
  • Huvudmeny

Sparvhök

Återkommer i andra halvan av mars
Sparvhök

Sparvhök ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Tyvärr saknas sparvhökens ljud.

Sparvhök,

Accipiter nisus


Sparvhökarna är gråbruna-blågrå på ryggen medan den variabla undersidan oftast är ljus med mörka tvärband. Honan är betydligt större än hanen. Stora honor kan vara svåra att skilja från små duvhökshanar. Sparvhök är ganska vanlig, kanske vår vanligaste rovfågel, och den finns över hela landet. Uppskattningsvis finns det fler än 30 000 par.

Många sparvhökar stannar kvar i landet över vintern, och då främst i och i närheten av städer. De som flyttar flyger mellan augusti och november till Västeuropa. Vårflyttningen sker från mars till april.

Högsta kända ålder är 20 år och 3 månader.

Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.