Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Silltrut

Silltrut, Larus fuscus, återkommer i andra halvan av mars.
Silltrut

Silltrut ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Silltrut är en av våra två måsarter som svart vingovansida. Den skiljs åt från havstruten i och med att den endast har små vita fläckar på vingspetsarna, medan havstruten har stora fläckar. Den finns i två raser, dels en på västkusten och en på östkusten. Den har minskat kraftigt på flera håll i Östersjön på grund av dålig häckningsframgång. Uppskattningsvis finns idag idag cirka 17 000 par i landet, varav 4 000-5 000 finns i Östersjön.

Östersjöfåglarna flyttar till Afrika, från Senegal i väster till Etiopien i öster, och västkustfåglarna flyttar till sydvästra Europa och nordvästra Afrika i september-oktober. De återvänder från slutet av mars till in i maj.

Högsta kända ålder är 34 år och 11 månader.

Litteraturtips


Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.