Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18

  • Huvudmeny

Ringduva

Ringduva, Columba palumbus , återkommer i första halvan av mars.
Ringduva

Ringduva ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Ringduva är tillsammans med skogsduvan våra först anländande flyttfåglar. Den är den största av våra duvor. Den har vita fläckar som omgärdas av grönskimrande fjädrar på halsen. Dessutom har den tydliga, vita, nymåneliknande  partier på ovansidan av vingarna. Den har under sen tid ökat i antal, och dessutom blivit en stadsfågel som numera finns i städerna och deras parker.

Ringduvan flyttar främst i västlig, men även sydvästlig, riktning från mitten av september till oktober. Brukar på våren anlända någon dag senare än skogsduvan, och merparten kommer först i april. Ibland kan ganska många individer övervintra i Sverige.

Högsta kända ålder är 15 år och 11 månader.

Litteraturtips


Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.