Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Morkulla

Morkulla, Scolopax rusticola, återkommer i första halvan av mars.
Morkulla

Morkulla ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

En stor, kraftig, kamouflagetecknad vadare med lång näbb. Det är en äkta skogsfågel som håller till i något fuktiga barr- och lövskogar. Det svenska beståndet uppskattas till 150 000‑200 000 par, och den finns i hela landet utom längst i norr.

Flyttar i oktober-november till Västeuropa, främst Frankrike och England. Återvänder till Sverige i snösmältningstiderna från mars till maj. Milda vintrar kan ett litet antal övervintra i landet.

Högsta kända ålder är 15 år och 5 månader.

Litteraturtips


Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.