Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Alfågel

Alfågel, Clangula hyemalis, återkommer i första halvan av mars
Alfågel

Alfågel ur samlingarna. Foto: Staffan Waerndt

Den minsta av våra dykänder, som endast häckar sparsamt i den skandinaviska fjällkedjans björk- och videzoner. Däremot passerar mängder av alfåglar på sin resa mot norr och de högarktiska områdena.

Det svenska beståndet har uppskattats till mellan 1 000 och 2 000 par.
Övervintrande fåglar anländer ganska sent (oktober/november) till Östersjön från östligare områden. De lämnar Östersjön under april och maj, och stora koncentrationer av flyttande fåglar uppträder i Finska viken, där det förekommit dagssiffror på över 200 000 stycken.

Den högsta kända åldern är 22 år och 8 månader.

Litteraturtips


Staav, R. & Fransson, T., 2007. Nordens fåglar. Prisma, Stockholm.