Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Trynfladdermus

Världens minsta fladdermus är den humlestora trynfladdermusen, Craseonycteris thonglongyai, även kallad humlefladdermus. Den har hittills bara hittats i två grottor nära skogsvårdsstationen i Ban Sai Yoke i sydvästra Thailand.

Trynfladdermusen hittades av den thailändska däggdjursforskaren Kitty Thonglongya. Hill, som beskrev arten 1974, gav fladdermusen artepitetet thonglongyai efter upptäckaren.

Världens minsta däggdjur?

Fullvuxna exemplar av trynfladdermusen har en vingbredd på 16 cm, en huvud- och kroppslängd på 2,9 - 3,3 cm och väger 1,7 - 2,0 g. Det medför att den tävlar med flimmernäbbmusen, Suncus etruscus, om titeln som världens minsta däggdjur.

Fullvuxna flimmernäbbmöss har en huvud- och kroppslängd på 3,6 - 5, 2 cm, en svanslängd på 2,4 - 2,9 cm och en vikt på 1,5 - 2,0 g, men vikter på upp till 7 g har rapporterats.

Starkt hotad

Det lär inte finnas mer än ca 200 individer trynfladdermöss kvar. De betraktas som starkt hotade, och finns med på CITES djurlista.

Levnadssätt

Trynfladdermöss finns i ett område med framför allt teakplanteringar, och där det är fullt med kalkgrottor. Fladdermössen hänger djupt inne i de minsta och mest svåråtkomliga grottorna långt från ingången.

Fladdermössen verkar leva i små grupper om 10 - 15 individer. De hänger nära varandra, men inte tätt ihop.

Födovanor

Aktivitetesperioden för trynfladdermöss är i skymningen då de flyger ut ur grottorna. Det vanliga jaktsättet är att de flyger runt toppen av bambusnår och teakträd. De kan plocka insekter från bladverket likaväl som de tar flygande insekter. Merparten av födan består av myggor, men även av småsteklar, och stundtals även stövsländor och spindlar.

Systematik

Rike: Animalia
Stam: Chordata
Klass: Mammalia
Ordning: Chiroptera
Familj: Craseonycteridae
Släkten: Craseonycteris
Systematik