Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny
Text Wildlife photographer of the year till vänster. Till höger en bild på en lejonhona som dricker vatten och tittar in i kameran,

Wildlife Photographer of the Year

Premiär 23 februari! Utställningen Wildlife Photographer of the Year kommer för första gången att visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Se världens bästa djur- och naturfoton och fascineras av berättelserna bakom bilderna.

Den prestigefyllda titeln Wildlife Photographer of the Year delas ut varje år av The Natural History Museum i London.

År 2018 deltog totalt över 45 000 bidrag från 95 av världens länder i tävlingen. I utställningen, som nu kommer till Sveriges, visas de hundra bästa bilderna som en jury valt ut.

Vi visar de vinnande bidragen i årets tävling på Naturhistoriska riksmuseet den 23 februari – 23 augusti. Den här utställningen vänder sig i första hand till våra vuxna besökare, rekommenderad ålder från 12 år.

Det gyllene paret Marsel van Oosten, Nederländerna Marsel kravlade över stock och sten för att försöka hinna med gruppen av gyllene trubbnäsapor som hoppade från träd till träd. Med tiden lärde han sig att förutse deras beteende och lyckades ta denna bild av en vilande hanne tillsammans med en hona. Solljuset filtreras genom trädkronorna och ger en magisk lyster åt deras gyllene päls, i kontrast mot skogens friska gröna färg. Paret tillhör en underart av gyllene trubbnäsapor som endast finns i Qinlingbergen. De är en av de mest imponerande primaterna i världen, men nu riskerar dessa apor att försvinna. De har minskat stadigt i antal i flera decennier och nu finns det färre än 4 000 individer kvar. Qinlingbergen, Shaanxi-provinsen, Kina

Det gyllene paret. Marsel van Oosten, Nederländerna. Qinlingbergen, Shaanxi-provinsen, Kina (Klicka för att förstora)

Den nederländska fotografen Marsel Van Oosten är vinnare av titeln Wildlife Photographer of the Year med sitt fantastiska porträtt av gyllene trubbnäsapor “Det gyllene paret”.

- Den här bilden är på ett sätt traditionell – ett porträtt. Men så slående och vilka magiska djur. Det är en symbolisk påminnelse om den vackra naturen och hur utarmade vi blir när naturen förminskas. Det är ett konstverk värdigt att hängas i vilket galleri som helst i världen, säger Roz Kidman Cox, en av jurymedlemmarna.

Frågor om kalendariet?

Kontakta programansvarig Louise Tenn.

Tid: lördag 23 februari kl. 10.00-18.00
Plats: Anvisningar finns i entréhallen
Passar: Alla nyfikna