Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny
Astrobiologi. Illustration: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)

Illustration: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)

Föredrag och film: Sökandet efter liv i universum

Finns det liv någon annanstans i rymden än på jorden?

Välkommen till specialkväll på Cosmonova där vi blickar ut i universum i jakten på utomjordiskt liv.

En kväll som väcker tankar och känslor med fokus på det snabbt växande ämnet astrobiologi. Kom och möt en astronom samt museets egen geolog, just hemkommen från ett forskarmöte på NASA.

Kan detta mångvetenskapliga ämne hjälpa oss att svara på den eviga frågan: finns det liv någon annanstans i rymden än på vår jord? Passa på att ställa dina frågor till våra experter.

Vi ser också film där vi tillsammans gör en resa ut i vårt eget solsystem och får mer fascinerade fakta om våra grannplaneter. Inga förkunskaper krävs – ett tillfälle för alla nyfikna!

Innan du går hem får du också chansen att besöka vår utställning Fossil och evolution och känna på en av våra meteoriter, äldre än 4,6 miljarder år.

Magnus Ivarsson, geolog vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om de bästa ställena att söka efter liv på mars. Foto: Johannes Lundberg och Nasa

Magnus Ivarsson, geolog vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om de bästa ställena att söka efter liv på mars. Foto: Johannes Lundberg och NASA

Finns det spår av liv på Mars, och i så fall var? Planeten Mars är mest lik jorden och den plats i solsystemet som kan haft liv. Magnus Ivarsson, geolog på Naturhistoriska riksmuseet, har nyligen gett NASA förslag på var en framtida marsfarkost kan landa för att leta efter liv.

Magnus berättar om möjliga miljöer på Mars och vilken typ av liv (fossila mikroorganismer) en farkost kan förväntas hitta. Finns liv på planeter runt andra stjärnor än solen?

Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet berättar om förutsättningarna för liv på andra planer. Foto: ESO och egen

Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet berättar om förutsättningarna för liv på andra planer. Foto: ESO och egen

Jorden är den enda plats i universum där vi vet att det finns liv men nya upptäckter antyder att jordlika planeter är vanligare än man tidigare trott. Därmed kanske det finns platser där liv, som vi känner det kan frodas.

Alexis Brandeker, astronom på Stockholms universitet, berättar om sökandet efter jordlika planeter utanför vårt solsystem och vilka möjligheter som finns att upptäcka liv över astronomiska avstånd.

Om filmen
Från Pluto till Merkurius: en resa i solsystemet är en film om planeterna i vårt solsystem där vi följer med ut i universum till de fascinerande världar som kretsar runt vår sol. Vi besöker grannplaneterna och får bland annat uppleva världar med temperaturer ner mot minus 200 grader Celsius, eller med enorma orkaner som rasat i mer än 300 år. Välkommen till ett äventyr ut i vårt solsystem och upplev planeterna på riktigt nära håll!

Tid: 25 april kl 18:00-19:15

Passar: vuxna och barn från 10 år

Biljettpris: vuxna 110 kr, barn 50 kr, pensionär och studenter 80 kr

Förköp biljett!

Plats: Cosmonova och utställningar

Välkommna!

Tid:
Plats: Cosmonova och museet
Pris: Vuxna 110 kr, barn 50 kr, pensionär och studenter 80 kr
Passar: Från 10 år och uppåt