Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Om Cosmonova

Bara på Cosmonova kan du få en så intensiv och hisnande upplevelse. Vårt filmutbud kombinerar kunskap och underhållning och tar med dig dit du kanske annars bara kommer i fantasin.

Cosmonovas salong. Foto: Cristopher-Robin

Cosmonovas salong. Foto: Cristopher-Robin

På Cosmonova omsluts du av ljud och bild under en stor kupolformad duk.

Salongen och tekniken är unik. ​På vår 760 kvadratmeter stora kupolformade duk visas filmer i världens största filmformat.

Cosmonova är också ett planetarium med visningar inom astronomi. Salongen används också för evenemang, som spelevent och spektakulära konserter.

Besökare med funktionsnedsättning

Det finns teleslinga på Cosmonova. Föreställningarna som visas på Cosmonova är inte textade.

Rullstollsburna besökare sitter kvar i sin rullstol under
föreställningen, av säkerhetsskäl för att underlätta eventuell
utrymning. Plats för besökare med rullstol förbokas på telefon
08‑519 540 00.

Salongen

Cosmonovas kupol är 23 meter i diameter och tillverkad av perforerad aluminiumplåt med en total yta på 760 kvadratmeter. Perforationen är till för att dels släppa igenom ljud, dels för att säkerställa ventilationen.

Ytskiktet är en speciell emulsion som är elektrostatiskt pålagd och har en reflektivitet på 35%.

Vår luftkonditionerade salong har 262 platser inklusive tre platser för rullstolsburna besökare.

Stolsryggarna lutar i olika grader beroende på i vilken rad de är placerade. Lutningen varierar för att nå den bästa visuella upplevelsen, oavsett var du sitter.

Ljudsystem

Cosmonovas ljudsystem är ett sexkanalssystem med separat subbassystem.

Bandbredden är 20-20 000 Hz där subbassystemet svarar för 20-80 Hz. Den totalt matade effekten till högtalarna kan uppgå till 15 200 W och är kapabelt att leverera ett totalt ljudtryck på 110 dB.

Den huvudsakliga ljudkällan till föreställningarna är en hårddisk-baserad digital spelare. Som reserv finns en sexkanalsbandspelare för 35 mm magnetisk perfotejp och en digital åttakanalsspelare.

Kontrollsystem

Det digitala kontrollsystemet är SPICE (Special Projector Interface Control Electronics). SPICE gör det möjligt att låta alla de olika delarna samverka kring en föreställning. Allt styrs via SMPTE-tidskod.

Filmprojektor

IMAX-projektorn (IMAX® Dome/Omnimax®) använder det största filmformat som existerar, 15 perf film, 70 mm (15/70). 10 gånger större än vanlig 35 mm biograffilm och som garanterar en upplevelse över det vanliga, med en skärpa och briljans som vida överstiger 35 mm-bions.

Med projektorn kan man projicera bilder i en vinkel av 180x125 grader och täcka hela synfältet hos en besökare.

Illustration över IMAX-system.

Imax-systemet.

Till skillnad från annan film är 15/70 ett horisontellt filmformat där filmen matas fram med hjälp av ett intrikat vakuumsystem som pressar filmen mot objektivets bakre element i en vågformad rörelse. Ljuskällan är en 15 kW xenonlampa och projektorn kyls bl.a. med vatten från ett slutet system med egen rening.

Digital kupolprojektion

Med det digitala systemet kan Cosmonova visa både egenproducerade och inköpta planetarieföreställningar (astronomi) och andra digitala produktioner, avsedda för kupoler.

Systemet består av sex stycken högupplösta Projectiondesign™ F30 sxga+  DLP™ projektorer. Varje projektor är handplockad och färgmatchad mot de övriga.

Genom en så kallad optisk edge blending-process skapas en sammansatt bild över Cosmonovas hela kupol på totalt över 6 miljoner bildpunkter av de sex projektorernas enskilda projiceringar. Processen är möjligt tack vare inställningar via laserjustering med bildreferensmjukvarorna Mercator™ och Navigator™.

Projektorerna kan återge drygt 1 miljard färger och har ett kontrastomfång som är större än 7500:1. I varje projektor sitter 2 st halogen-lampor på 300 Watt per styck och ljusstyrkan är på 6500 lumen per projektor, särskilt anpassat för visningar inom astronomi.  Systemet har en total lagringskapacitet för föreställningar på totalt 12 terabyte.

I systemet ingår även den avancerade visualiseringsplattformen Uniview™, som på Cosmonova visar astronomiska data i realtid och i färg.