Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny
Fiskspaning. Påsklovstävling. Illustration: Lotta Grönkvist Albinsson

Många deltog i vår Fiskspaning under påsklovet, bra jobbat alla som var med!

En vinnare är nu framlottad bland de rätta svaren och kontaktas via telefon eller mejl. Stort grattis!

Du kan fortfarande testa dina kunskaper genom att fylla i svaren. Klicka på knappen längst ner för att kontrollera rätt svar.

 

Fråga 1
I utställningen "Djuret människan" finns bland annat en karp. Kolla in hur fisken ser ut inuti. Ser du hjärnan? Var sitter den?
Multiple selectionFråga 2
Utställningen "Expeditioner" är en utställning om museets forskarresor. Denna Harneskmal är insamlad av museets forskare. Titta på de fiffiga benplattorna på huden. Varför har den sådana?
Multiple selectionFråga 3
I utställningen "Liv i vatten" finns den märkliga Håkäringen, den nordligaste av alla hajarter som kan dyka ända ner till 1 800 meter. Håkäringen är också det ryggradsdjur som lever längst av alla på jorden. En ny studie från tidningen Science visar att den kan bli mycket äldre än vad man tidigare trott. Hur gammal?
Multiple selectionFråga 4
I samma utställning finns en utsatt art: Småfläckig rödhaj. Den har minskat på flera håll i världen och även i Sverige. Hajen odlas i Havets hus i Lysekil för att bevara dem. Varje år görs ett utsläpp av de man lyckats föda upp. Hajen vilar på botten, men vilken tid på dygnet är den aktiv och jagar sin föda?
Multiple selectionFråga 5
Utställningen om dinosaurier och andra djur heter "Fossil och evolution"! Där visas bland annat vad som hände under perioden devon. Då utvecklades nästan alla fiskar som är förfäder till dagens fiskarter. Där finns bland annat Cladoselache – det snabbsimmande rovdjuret. Tänderna kunde gripa tag i födan men inte dela den i bitar, därför svalde den bytet helt. Se på munnen, vilken är skillnaden mellan denna förhistoriska hajs mun och vår tids hajar?
Multiple selectionFråga 6
I utställningen "Livets mångfald" finns koraller. Visste du att korallerna i haven är hem för en fjärdedel av allt marint liv? Korallrev kan bli mycket gamla, vissa rev är över 100 miljoner år. Men koraller är samtidigt mycket känsliga nässeldjur. Temperaturen får inte variera mer än en grad för att de ska överleva. Vad kallas arten av de små randiga fiskarna som du ser simma omkring här bland korallerna - som en Nemo?
Multiple selectionFråga 7
I den lilla utställningen "En souvenir för livet" visas att hajarnas situation är allvarlig. Hajfenssoppa äts i stora delar av Ostasien och anses vara en delikatess. Efterfrågan har ökat mycket. Detta har bidragit till att antalet hajarter minskat och många hotas av utrotning. Sättet man samlar in fenorna på är mycket plågsamt för djuren och de dör en grym död. Det är mycket viktigt för balansen i havet att hajarna finns. De är toppredatorer (toppkonsumenter) i havens näringskedja. Om de försvinner kan hela ekosystem kollapsa. Hur många hajar tror du dödas varje år i hajfensfiske enligt IUCNs (Internationella naturvårdsunionen) hajexperter?
Multiple selection