Hitta hit:
T-bana: Universitetet
Frescativägen 40

Ordinarie öppettider:
Tisdag-söndag 10-18


  • Huvudmeny

Bli en av oss!

Klubben för dig mellan 6–15 år som gillar dinosaurier, valar, mammutar och andra djur.

Som medlem får du möjlighet till specialvisningar och att se spännande föremål som ingen annan besökare får se, träffa forskare och mycket mer! Du kan hämta ut din medlemspin i museets information när du blivit medlem.

Läs om den senaste klubbaktivteten: Flygande hunder och vampyrer

Skaka granen!

Om du skakar din julgran över ett vitt lakan kan det hända att du får se många småkryp. I filmen nedan har museets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker undersökt sin julgran!

foto på en hand i vante som håller i frökakor.

Har du pippi på att pyssla? Dessa frökakor med kokosfett kostar inte många kronor och gissa om några blir glada!

Björnen sover, björnen sover...

Björn från utställningen Naturen i Sverige.

På bilden ovan gör en björn i ordning sitt ide för vintervila. Den är från utställningen Natur i Sverige på museet. Om du vill se hur en björn sover sin vintersömn i en djurpark kan du klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på Museosaurien med kamera och texten "Fota en vinterbild".

Tävling: Fota din finaste, roligaste vinterbild!

Fota eller rita och skriv gärna om varför du gillar din vinterbilder. Skicka ditt foto eller din teckning till museosaurien@nrm.se eller Museosaurien, Naturhistoriska riksmuseet, box 50 007, 104 05 Stockholm.

Vinnarnas fotografier och teckningar visas här och alla vinnare får en present med posten. Senast den 25 februari måste vi ha ditt foto eller din teckning.

Testa dig själv!

Till vänster trädskivan i museets kassahall. Foto: Bengt Ohlsson. Till höger ett mammutträd i Sequoia National Park i Kalifornien i USA. Foto: Miguel Vieira.

Till vänster trädskivan på museet.

Mammutträdet på Naturhistoriska riksmuseet är ungefär...

... 400 år gammalt

... 1 400 år gammalt

... 2 400 år gammalt

Vill du veta mer?

Teckning av en groda som klättrar ner under mark på en stege. Illustration: Gunilla Kjellander

Vart tog de vägen?

På sommaren finns det massor med getingar, myror och andra småkryp. Dessutom hoppar det runt grodor och paddor. Men när vintern kommer är de flesta av dem ”försvunna”. Var har de egentligen tagit vägen?

ögon i en gran som tittar på en jultomte.

Djur i granen!

Brukar du ta in en julgran till jul? Visste du att det lever massor av insekter och spindlar i granen? Några kommer hem till dig när du tar in den. Men släng inte ut granen för det, utan gå på spindeljakt istället.

Barn som tittar på en växt som är full med is.

Vad gör växterna
på julafton?

Du vet säkert att många fåglar flyttar till varmare länder och att en del djur, som björnen går i ide under vintern. Men vad händer med växterna när det blir kallt?